Unionen eller Kommunal?

Källa SCB. Inlägget innehåller annonslänkar från Adtraction.

Vem kan bli medlem i Unionen?

Du som är tjänsteman inom den privata sektorn kan bli medlem i Unionen. Deras medlemmar är verksamma inom en rad olika branscher. Medlemmarna är bland annat ingenjörer, administratörer, IT-konsulter, ekonomer och säljare.

Det finns dessutom nischade medlemskap för egenföretagare och studenter. Du kan bli medlem oavsett vilken befattning, lön eller utbildning som du har. Deras medlemskap innefattar även rad olika anställningsformer, du behöver exempelvis inte vara fastanställd.

Är du osäker på om du kan bli medlem? Du kan se hela listan över behöriga yrken på deras officiella hemsida.

unionen-eller-kommunal

Vem kan bli medlem i Kommunal?

Kommunal har en bredare medlemsbas. Tjänstemän såväl som industriarbetare är välkomna att bli medlemmar. Medlemmarna är bland annat verksamma inom kommun, landsting och svenska kyrkan.

Det finns även medlemmar som är verksamma i den privata sektorn. Din anställningsform är av mindre vikt för ett eventuellt medlemskap. Du kan bli medlem som visstidsanställd, timanställd eller fastanställd.
Om man studerar på ett gymnasium som omfattas av deras verksamhetsområden kan man bli studentmedlem.

Förmåner hos Unionen

Unionen
  • Arbetsrätt
  • Karriär
  • Prisrabatter
4.3

Sammanfattning

Medlemskapet kostar cirka 235 kronor per månad. För att få tillgång till inkomstförsäkringen måste du även ha ett medlemskap i en a-kassa. 

  • Inkomstförsäkringen är den mest eftertraktade förmånen.
    Ersättningsnivån varierar baserat på din bruttoinkomst. Du kan som mest få 80% av en bruttoinkomst på 60 000 kronor per månad. Du kan själv räkna ut hur mycket du kan få vid en eventuell arbetslöshet på deras hemsida.
  • Den som är medlem får tillgång till förmånliga bolån hos Danske bank eller SEB. Vidare finns det möjligheter till att få juridisk hjälp med sin privatekonomi, bland annat för en eventuell bouppteckning. Fackförbundet tillhandahåller erfarna jurister som hjälper medlemmarna med avtal där man själv saknar kunskap.
  • Vidareutbildning är en viktig faktor i deras förmånsutbud. Tidningen Karriär är fackförbundets egna medlemstidning, där man bland annat kan få inspiration till ett långt och framgångsrikt yrkesliv. Det finns även förmåner för den som vill ta nästa steg i karriären. De hjälper bland annat sina medlemmar med CV-granskning och med tips inför en eventuell jobbintervju.
  • Rabatt på tidningar är en annan medlemsförmån. Man kan få prisreduktioner på en rad olika tidningar inom IT, ekonomi, juridik, motor och vetenskap. För en lång och framgångsrik karriär behöver du också en hälsosam kropp. Därför får du som medlem 20% rabatt på årskortspriset hos Actic, och 50% rabatt på medlemsavgiften.

Medlemsavgiften är i regel 235 kronor per månad. Du får dessutom de tre första månaderna gratis.

Förmåner hos Kommunal

Fackförbundet tillhandahåller ett försäkringsavtal med Folksam som bland annat innefattar hemförsäkring och olycksfallsförsäkring. Dessa försäkringar ingår i medlemsavgiften. Du får också tillgång till en antal olika rabatter för bland annat resor och hemelektronik.

De har vidare en medlemstidning där man skriver om samhällsfrågor och sånt som berör arbetsrätt. Som medlem får man ett exemplar av tidningen varannan vecka direkt till brevlådan. Mastercard är ytterligare en medlemsförmån. Du kan ansöka om detta kort och få rabatt på hela årsavgiften. Detta Mastercard innefattar bland annat avbeställningsskydd för resor, och en riskförsäkring för eventuella varor du köper med kortet.

Medlemsavgifterna varierar och man kan själv räkna ut vad man får betala på deras officiella hemsida. Medlemsavgiften är dock som mest 609 kronor per månad.

Unionens organisation

Unionen har en stor fördel sett till deras storlek. De har ett antal olika underavdelningar som vänder sig till olika yrkesområden. Exempelvis kan du som egenföretagare få tillgång till ett nischat förmånsutbud. Ett utbud som bland annat inkluderar juridisk hjälp för egenföretagare.

Det finns ett nischat utbud för dig som har en chefsposition. Medlemskapsförmånerna är då mer inriktade på de utmaningar du ställs inför som chef. Slutligen finns det ett medlemskap som vänder sig till den som är student. Detta medlemskap kostar endast 100 kronor per månad.

Du kan således stanna inom samma fackförbund ifall du under din karriär vill börja studera eller starta eget.

Kommunals organisation

Kommunal kanske inte har ett lika stort utbud av förmåner som andra fackförbund. Man får dock inte glömma deras engagemang för svenska arbetares rättigheter. Organisationen har länge kämpat för mer jämlika rättigheter och sjyssta arbetsvillkor.

Historiskt sett har deras verksamhet också haft en stor inverkan på arbetsmarknadens villkor. Ett medlemskap är därmed en röst för en organisation som driver den svenska arbetsmarknaden i rätt riktning. Slutligen bör det nämnas att deras närvaro vid vissa arbetsplatser är en trygghet. De har en stor makt och de sätter nästan alltid individens rättigheter i första rummet.

Sammanfattning

Den här artikeln har fokuserat på förmåner du kan få hos respektive fackförbund. Båda fackförbunden tillhandahåller grundläggande förmåner, vilket inkluderar inkomstförsäkring och rättshjälp. Dessa faktorer har därför inte beskrivits i detalj.

Båda dessa fackförbund tillhandahåller en mängd olika förmåner till sina medlemmar. Att välja rätt kan därför vara svårt. Jag tror att man måste känna efter själv för att komma fram till ett beslut. Sammanfattningsvis kan man säga att Kommunal är ett fackförbund som länge drivit viktiga frågor för svensk arbetsrätt och sina medlemmar. Unionen är kanske mer lämpligt för den som är lite mer inriktad på att göra karriär.

Har du frågor är du välkommen att ställa dessa i kommentatorsfältet. Vänligen observera att jag inte representerar något fackförbund. Har du mer specifika frågor, exempelvis relaterat till medlemskostnader, bör du istället vända dig till de berörda fackförbundet.

Övrigt om respektive fackförbunds historia

Unionen bildades så sent som i januari 2008. Bildandet av förbundet skedde genom en sammanslagning av Sif och Tjänstemannaförbundet HTF. Idag är man Sveriges största fackförbund för tjänstemän. I den senaste rapporterade statistiken hade man cirka 650 000 medlemmar. De organiserar mer eller mindre alla yrken som verkar inom den privata sektorn. Organisationen är minst sagt bred eftersom att man välkomnar medlemmar orelaterat till deras utbildning, lön eller befattning. I övrigt finns organisationen representerad inom en rad olika företag. Exempelvis har man medlemmar från stora internationella företag, såväl som mindre familjeföretag. Det finns även separata “organisationer inom organisationen” som riktar sig mot chefer, studenter och egenföretagare.

Kommunal är ett stort fackförbund inom det som kallas för LO (Landsorganisationen i Sverige). De har cirka 500 000 medlemmar, varav många arbetar inom kommun och landsting. De välkomnar även anställda från privata företag. Majoriteten av medlemmarna i förbundet är kvinnor. Fackförbundet har haft en viktig roll i utvecklingen av rättigheterna för de svenska arbetarna. De har länge verkat för en solidarisk lönepolicy där alla ska vara inkluderade i löneökningarna. Vidare har man även spelat en viktig roll för att minska lönegapet mellan könen.

Kommentera