Sveriges Ingenjörer är ett nischat förbund, precis som namnet antyder. Du kan endast bli medlem om du har en ingenjörsutbildning eller en teknisk utbildning. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om Sveriges Ingenjörer: A-kassa, inkomstförsäkring, förmåner och mycket annat!
Innehållsförteckning
Kriterier för medlemskap i Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer accepterar medlemmar som har genomgått en av följande utbildningar:
- Civil- eller högskoleingenjörsexamen.
- Kandidat eller magisterexamen inom teknologie.
- Du kan även ansöka om medlemskap om du har tagit minst 165 högskolepoäng inom teknologie.
En utländsk examen kan vara tillräckligt för att uppfylla medlemskriterierna. Du kan kontakta förbundet gällande detta, alternativt ange utbildningen på ansökningsblanketten.
Kommentar: Andra populära fackförbund för personer inom dessa kategorier är exempelvis Ledarna (enbart för chefer och personer i ledande befattning) och Unionen.
Sveriges Ingenjörer A-kassa
Sveriges Ingenjörer godkänner endast medlemskap i Akademikernas a-kassa, vilket ingår automatiskt i medlemsskapet i fackförbundet.
Andra fackförbund som ansluter sig till Akademikernas a-kassa är exempelvis Läkarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Skolledarna och Lärarförbundet, Sveriges Arkitekter och Vetrinärförbundet, och många andra.
Inkomstförsäkring
Som medlem i Sveriges Ingenjörer kan du teckna en inkomstförsäkring via förbundet.
En inkomstförsäkring ger dig en extra summa pengar om du blir arbetslös. Den gäller endast om du är medlem i en svensk a-kassa. Taket för ersättningen ligger på 80% av 100 000 kronor per månad. Du kan som längst få denna ersättning under 150 dagar. Du kan även teckna ett antal olika tilläggsförsäkringar. Detta bör dock endast bli aktuellt om du är höginkomsttagare.
Om du endast är medlem i en a-kassa får du i regel bara pengar som räcker till de grundläggande utgifterna. Inkomstförsäkringen täcker en större del av din månadslön. Beloppet varierar beroende på din inkomst.
155 000 medlemmar
Som medlem i Sveriges Ingenjörer är du med i en organisation med 155 000 medlemmar som alla arbetar i din bransch. Hela förbundet är därför nischat till att främja ditt yrke och din utbildning.
Vad innebär detta rent praktiskt: Medlemmarna får bland annat tillgång till lönestatistik för ingenjörer. Som medlem kommer du därför kunna ta del av ett stort urval av löner inom din bransch. Du kommer kunna se vad personer med samma jobb som dig tjänar. Du kommer även kunna se hur mycket pengar du kan tjäna om du byter jobb.
Förbundet har vidare profilerat sig som en nischad organisation som ofta bedriver opinionsbildning inom medlemmarnas verksamhetsområden. De utgår i regel från ett större perspektiv när de främjar medlemmarnas intressen, bland annat genom att se på Sveriges handel med andra länder. Många av medlemmarna är nämligen verksamma inom internationella företag.
Skydd på arbetsmarknaden
Förbundet erbjuder dig ett omfattande anställningsskydd som berör flera olika faktorer. Du kan alltid vända dig till Sveriges Ingenjörer med frågor som rör din anställning. De kan också driva frågor till domstol om du skulle få problem med din arbetsgivare.
Den här förmånen är otroligt viktig. Som anställd kan det ibland vara svårt att föreställa sig att man ska bli omplacerad eller avskedad på felaktiga grunder. När detta sker vill man inte stå själv. Det kan vara nog så påfrestande att ha hamnat i en situation som sätter hela ens lön på spel.
Försäkringar
Sveriges Ingenjörer har samarbetspartners som erbjuder försäkringar till förmånliga priser. De har bland annat ett samarbete med Akademikerförsäkring och IF Skadeförsäkring. Dessa två samarbetspartners ger rabatt på bland annat hemförsäkring och bilförsäkring men också olycksfallsförsäkringar, livförsäkringar och barnförsäkringar.
Lån
Sveriges Ingenjörer har samarbeten med en rad olika banker gällande både bolån och privatlån. Fackföreningen samarbetar SEB och Danske Bank kring bolån där medlemmarna kan få bolån med fördelaktiga räntor för att finansiera köp av villa eller bostadsrätt. Förbundet erbjuder också medlemslån, vilket är ett lån utan säkerhet. Dessa lån går att ansöka hos SEB och Swedbank. När du ansöker om ett lån gör den bank som du valt en sedvanlig kreditprövning. Banken beslutar sedan om de kan bevilja lånet.
Karriär m.m.
Även hos Sveriges Ingenjörer finns det stöd för karriärutveckling. Inom den här kategorin ryms en rad olika förmåner. Exempelvis kan du få hjälp med att utforma ett korrekt CV. Du kan även få hjälp med utforma ett Linkedin-konto samt tips och råd inför en eventuell intervju. Förbundet organiserar vidare ett antal olika nätverk som ger dig möjligheten till att utöka ditt eget kontaktnät.
Sist men inte minst bör det nämnas att medlemmarna har tillgång till patentrådgivning. Du kan alltså få tillgång till en person att bolla idéer med samt undersöka vad som gäller kring din idé sett ur ett juridiskt perspektiv. Förbundet har även avtal med andra organisationer inom den här frågan.