Studera plugga

Plugga och jobba heltid samtidigt – Tips och råd

Kan man jobba när man pluggar på distans?

Det är fullt möjligt. Jag har nämligen själv pluggat på 100% medan jag hade ett heltidsjobb. Du bör dock vara medveten om att det stundvis kommer vara påfrestande.

Ibland kommer du behöva trixa lite med tiderna för att genomföra en distansutbildning. Många utbildningar har nämligen obligatoriska online-möten mitt på dagen.

Du kan dock vara lugn. Det brukar endast vara ett fåtal sådana möten per månad. Men när det väl sker kan du behöva lite flexibilitet från din arbetsgivare 😊

I den här artikeln ger jag dig mina bästa tips för att genomföra en utbildning.

Berätta för din arbetsgivare

Du kanske är rädd för att berätta om dina planer?

Det bör du inte vara. Många arbetsgivare är positivt inställda till anställda som studerar vid sidan av jobbet.

Du har dessutom laglig rätt till att studera.

Personligen fick jag ta del av vissa fördelar genom att berätta för min arbetsgivare. Jag fick exempelvis i perioder plugga på arbetsplatsen när vi inte hade så mycket att göra.  

Hur mycket tid behöver du lägga på studierna?

Det är svårt att säga utan att veta vilken utbildning du har valt. Många utbildningar har dock ett rätt lågt tempo. Du kommer i regel behöva lägga ner mer tid under specifika perioder, exempelvis vid tentaperioder eller inför inlämningsuppgifter.

Generellt sett skulle jag säga att du i genomsnitt behöver lägga 15 till 20 timmar per vecka. Du bör försöka vila upp dig efter att du har skrivit en tentamen eller gjort klart en inlämningsuppgift. Släpp tankarna på utbildningen och lägg mer tid på ditt fritidsliv. Annars kommer du förmodligen känna dig överväldigad av att bara studera och jobba.

Tips: Är du medlem i ett fackförbund? Många fackförbund betalar kurslitteratur till medlemmar som är inskrivna på en utbildning. Jag råder dig till att kolla med ditt fackförbund.

Är du tillräckligt motiverad?

Du kan läsa om personer som har studerat & jobbat heltid samtidigt som de har tagit hand om småbarn. Du bör dock inte jämföra dig själv med andra. Vi orkar olika mycket, och alla människor kan inte hantera ett hektiskt schema. Personligen tror jag att jag orkade på grund av att jag var motiverad. Jag var dessutom mycket intresserad av de ämnena som jag studerade.

Du bör därför vara ärlig mot dig själv när du tänker på dina möjligheter att klara en hel utbildning. Men ja, det kan i vissa fall vara bra att jämföra sig med andra. Det är alltid bra att veta att det faktiskt är möjligt att genomföra en utbildning samtidigt som man har ett heltidsjobb.

Hur fungerar distansstudier?

Majoriteten av alla utbildningar som jag har kollat på har endast en eller två fysiska träffar per år. Resten av tiden sker alla moment på distans. Ofta har man möten med webbkamera när det handlar om inlämningsuppgifter och dylikt.

Men hur fungerar det med tentamenskrivande?

Du måste skriva tentamen där någon kan övervaka dig. Personligen skrev jag tentamen på Komvux och på en mindre högskola som låg några mil från mig. Du måste själv kontakta olika skolor för att se om du kan skriva tentamen hos dem. Detta är faktiskt inte så krångligt som det låter. Majoriteten av personerna jag var i kontakt med var väldigt hjälpsamma. Man kan ofta få skriva tentamen medan deras egna elever skriver prov.

Ekonomi – CSN

Du bör INTE ansöka om studiebidrag om du arbetar heltid. I dessa fall kommer du tjäna mer pengar än det så kallade fribeloppet. Du kommer därför bli återbetalningsskyldig. Om du jobbar deltid kan du däremot i vissa fall ansöka om studiebidrag. Det finns dock en gräns för hur mycket du får tjäna och samtidigt kunna få bidrag.

Du kan läsa mer om beloppen på CSN:s officiella hemsida.

Studieteknik tips

Brukar du spendera mycket tid framför datorn eller telefonen? Brukar du slösa tid på att göra ingenting? Om så är fallet kommer du behöva förändra dina rutiner. Du kan nämligen få enormt mycket skolarbete gjort på 2 timmar om du är motiverad.

Ett starkt tips är att du tar en paus när du kommer hem från jobbet. Du kan laga mat eller träna. Om du har barn finns det förmodligen redan mycket att göra. Du kan sedan ta i itu med studierna de sista två timmarna innan du går och lägger dig. Detta kanske låter som en dålig idé om du inte är en kvällsperson.

Det är dock viktigt att ta en paus efter arbetsdagen för att du ska orka läsa och ta in ny information. 

Om du har turen att ha ett jobb där du kan jobba hemifrån, så kommer du spara in mycket tid i restid till och från jobbet. Du kan också kolla med arbetsgivaren om du kan gå ner till halvtid, eller bli timanställd, medan du pluggar.

Paus

Är du medveten om att du kan ta en paus under en termin? Det är fullt möjligt att ta en paus på nästan alla universitet och högskolor. Detta är en bra möjlighet för dig som också har ett heltidsjobb.

Låt oss säga att du redan har klarat tre terminer. Om du känner dig trött och omotiverad kan det då vara en bra idé att ta en paus. Du kommer inte förlora något på detta. Det kan dessutom vara så att du har fått icke-godkänt på några tentor eller andra moment. I detta fall kan det vara smart att ta en paus och jobba ikapp det du har missat.

Tilläggas bör att jag känner flera personer som har hoppat över en termin fast de inte jobbar på sidan om. De har misslyckats på några tentor och vill därför hoppa över en termin för att komma ikapp. Det är bra om du är medveten om möjligheterna till detta om du känner dig överväldigad.

Kombinera dina intressen

Studier på heltid kan vara påfrestande även om du inte jobbar. Studier på halvtid eller deltid har i regel ett mer gångbart tempo. Samtidigt innebär deltid att du kommer ta mindre högskolepoäng. Du kommer därför få räkna med en studieplan som sträcker sig över flera år.

I bästa fall bör du kombinera ett personligt intresse med ditt ämnesval. Det är enklare att få saker och ting gjort när man är passionerad. Samtidigt kanske ditt långsiktiga mål gör det enklare att läsa något som du egentligen inte är intresserad av.

Det finns en rad olika utbildningar som främst förbereder studenterna för att kunna tänka på rätt sätt. Ibland är högskolor och universitet inte särskilt inriktade på praktiskt lärande. Personligen var jag lite konfunderad över detta när jag studerade.

Det handlar dock ofta om att ta sig igenom vissa moment som inte är särskilt roliga. Efter några terminer börjar man kunna se teoretiska ämnen ur ett mer praktiskt perspektiv. Du kommer då kunna dra paralleller till ditt yrkesliv.

Personligen är jag nöjd med mitt beslut att välja ett universitet. Jag hade tankarna på att välja en yrkesförberedande utbildning eller en KY-utbildning. Dessa skolor förbereder dig mer ur ett praktiskt perspektiv. I vissa fall är de teoretiska momenten väldigt begränsade.

Jag tror dock personligen att man i det långa loppet vinner mer på att gå igenom de ”tråkiga” grunderna. Teori är inte alltid roligt, men det är nästan alltid nyttigt i det långa loppet.

Språk

Vi kan ta språk som ett exempel. En del människor undviker teoretisk grammatik. Du kan säkert lära dig att tala ett språk utan teori. Du kommer dock göra flera misstag och jag tror att du kommer sakna självförtroende vad gäller dina kunskaper.

Om du tar till dig grammatiken kommer du få ett facit på vad som är rätt och vad som är fel. Om du endast talar språket kommer du bara kunna förlita dig på vad andra säger. Din inlärning är i dessa fall fokuserat på att härma vad andra människor säger.

Du kommer som sagt säkert kunna lära dig att kommunicera med denna metod. Ditt självförtroende kommer dock alltid bli lidande, och du kommer inte vara lika säker på dig själv när du tvingas beskriva något nytt.

Språk skulle kunna vara en metafor för inlärningen. Om du verkligen studerar något på djupet kommer du kunna applicera din kunskap i praktiken på ett bättre sätt. Många yrkesförberedande kurser gör dig endast redo för att utföra en viss uppgift.

Du kommer få träna på att utföra denna uppgift om och om igen. Din kunskap kommer dock vara begränsad till denna del. Om du istället får ett helt ramverk att tänka efter kommer du själv kunna komma med lösningar och förbättringar av dina arbetsuppgifter.

Jag vill inte med denna utläggning begränsa någon att välja en annan studieform. Jag vill dock framhäva fördelarna med att slutföra en kandidatexamen. Det tar längre tid men som med allt i livet brukar man få ut mer av att gå den extra milen.

Välja rätt

I slutet av dagen är det upp till dig att välja den väg som fungerar bäst för dig. Ibland kan man inte välja den långa vägen, även om man både är motiverad och har passion för ämnet. Familjeliv och andra krävande livssituationer kan komma i vägen för ens egna planer.

I dessa fall får man helt enkelt kompromissa och välja ett annat alternativ.  Personligen hade jag turen att kunna plugga när jag bodde själv och inte hade barn. Jag hade med andra ord all tid i världen för att uppnå mina mål, även om jag också var tvungen till att jobba.

Min poäng är att man har mycket tid även om man arbetar heltid. Det gäller att dra ned på de delar av ditt liv som tar tid, men som inte ger så mycket i utbyte.

Är du över 30 år och vill börja plugga? Vi har en speciell artikel om detta här. Givetvis kan du också vara med i facket under tiden som du studerar.