LO Mervärde Mastercard kreditkort

LO Mervärde – kreditkortet för LO-medlemmar

LO mervärde är ett kreditkort från Mastercard som är gratis för dig som LO-medlem. Kortet erbjuder en hel del försäkringar och erbjudanden samt rabatter.

Hur är kortets villkor och avgifter?

Kortet ger dig ett kreditutrymme på upp till 60 000 kr som du kan nyttja räntefritt i 55 dagar. Betalar du inte tillbaka hela den utnyttjade krediten inom de räntefria dagarna tillkommer en kreditränta på 15,65 %.

Kreditutrymmet på 60 000 kr är något mindre än ett normalt kreditutrymme men ändå tillräckligt för de flesta i vardagen. Den räntefria perioden på 55 dagar är bra då de flesta kort har runt 45-50 räntefria dagar.

En klar fördel när det kommer till kreditvillkoren är räntan på 15,65 %, vilket är jämförelsevis lågt. Den effektiva räntan är även den ”låg” och hamnar på 13,29 % vid ett kreditutnyttjande på 20 000 kr under ett år (källa: https://lomervarde.se/mastercard/)

Som tidigare nämnt är LO Mervärde Mastercard ett gratis kreditkort för dig som är medlem i något av LO fackförbunden. Att kortet inte har en årsavgift är en fördel men det finns en hel del gratis kort vilket gör att det inte är något speciellt för detta kortet. Du kan läsa mer om gratis kreditkort och jämföra olika kort på kreditio.

Andra avgifter som kortet däremot har är uttagsavgift och valutapåslag. Uttagsavgiften stöter du på när du gör kontantuttag med kortet och valutapåslaget när du gör köp i en utländsk valuta. Uttagsavgiften är på 3 % (minst 45 kr) och valutapåslaget 1,65 %, dessa avgifter är på en normal nivå jämfört med andra kreditkort. Dock så är det höga avgifter och kortet passar därför sämre till resor och för dig som tar ut kontanter ofta. De allra flesta kreditkort har dock dessa avgifter på liknande nivåer och du kan enkelt undvika de genom att genomföra utländska köp och kontantuttag på ett vanligt debetkort.

Kommunal Kreditkortet LO Mervärde från Mastercard
Kommunal Kreditkortet LO Mervärde från Mastercard. Bild: Entercard

Förmåner hos LO Mervärde kreditkort

Det som gör att LO Mervärde kreditkort sticker ut är dess förmåner. Kortet erbjuder extremt många försäkringar och massor av erbjudanden samt rabatter.

Försäkringar

Precis som i de allra flesta kreditkorten ingår en kompletterande reseförsäkring med extra skydd för din nästa resa. I reseförsäkringen ingår alla de viktiga skydden som avbeställningsskydd och ersättning vid förseningar. Viktigt att veta är att detta endast är en kompletterande reseförsäkring som ger ytterligare skydd utöver hemförsäkringen.

Reseförsäkringen är ingen direkt fördel med LO Mervärde kreditkort utan detta är något som nästintill alla kreditkort har. Däremot så ingår en hel del ytterligare försäkringar, vilket är mycket ovanligt. Ibland ingår en av dessa försäkringar nedan men oftast kan de endast teckna mot en extra avgift.

  • Prisskydd 90 dagar
  • Allriskförsäkring 180 dagar
  • Allriskförsäkring för hemelektronik och hushållsapparater i 2 år
  • Evenemangsskydd
  • 1 års extra garanti
Handels Mastercard från LO Mervärde. Bild: Entercard
Handels Mastercard från LO Mervärde. Bild: Entercard

Rabatter och erbjudanden

Det finns inget bonussystem när du använder kortet men det finns erbjudanden och rabatter hos välkända företag. Använder du dessa flitigt är det dock minst lika bra som de klassiska kreditkortens bonussystem. Här kan du till och med hitta rabatter på 10-50 % hos butiker som de allra flesta använder till vardags. Jämför man detta med de klassiska bonussystemen som ofta endast ger runt 1 % bonus så kan man säga att erbjudandena är mer förmånliga. Dock krävs det att du håller koll och aktivt väljer att använda erbjudandena. Medan ett bonussystem är mer passivt och samlar poäng åt dig medan du endast använder kortet.

Räntefri delbetalning

En annan fördel med kortet är räntefri delbetalning som går att göra under 6, 12 eller 24 månader. Köpen behöver även vara mellan 5000 – 30 000 kr för att kunna delbetalas.

Delbetalningen är mycket lik liknande kreditkorts räntefri delbetalning och det tillkommer avgifter vilket gör att den effektiva räntan inte är 0 %. Hos LO Mervärde är det dock endast en delbetalningsavgift på 27 kr/månad som tillkommer. Hos andra kreditkort brukar det även vara en uppläggningsavgift som gör mindre delbetalningar dyra.

Kreditkortet från Byggnads LO Mervärde
Kreditkortet från LO Mervärde för LO-förbundet Byggnads. Bild: Entercard

Är LO Mervärde Mastercard ett bra kreditkort?

Ja, LO Mervärde är ett bra kreditkort och en värdefull förmån för dig som är medlem i ett av LO-förbunden. Kortet är utan årsavgift, håller dig trygg med ett flertal försäkringar, har bra kreditvillkor, räntefri delbetalning och massor av erbjudanden samt rabatter.

Men om just LO Mervärde Mastercard kan klassas som ett bra kreditkort för dig är annan sak. Det beror helt på dina behov och vad du prioriterar. Men för de allra flesta passar kortet då många som skaffar kreditkort letar efter gratis försäkringar, erbjudanden och schyssta kreditvillkor, vilket kortet ger dig.