Vill du jobba som mäklare? Kul! Det är ett yrke som förutom en dos av kreativitet även kräver en hel del utbildning och kompetens. Hur man får en mäklarlicens, vilken utbildning som krävs och vilka arbetsuppgifter en mäklare har går vi igenom nedan:
Att jobba som mäklare kräver licens
För att få jobba som mäklare krävs det att man har mäklarlicens. En sådan licens får man genom att gå en mäklarutbildning. Det är ofta ganska svårt att komma in på en sådan, och bra betyg är viktigt. Har man inte det så kan man göra högskoleprovet för att öka sina chanser.
Utbildning krävs för att bli mäklare
För att bli mäklare krävs en högskoleutbildning under två år, med praktik under 10 veckor. Utbildningen måste vara inom fastighetsförmedling, fastighetsrätt, civilrätt, skatterätt, byggnadsteknik, fastighetsvärdering och ekonomi.
Det krävs alltså inte att man går just en fastighetsmäklarutbildning, även om detta ofta är det enklaste alternativet, men man måste ha läst alla ovanstående kurser och få en utbildning på totalt två år eller mer med 10 veckors praktik.
Att arbeta som mäklare
Även om vi kanske framför allt tänker på värderingar och visningar när vi tänker på mäklare, så har de faktiskt många fler arbetsuppgifter än så. Mäklaren ska guida och ge råd inför försäljning, och förmedla kontakten mellan säljaren och alla andra inblandade – köpare förstås, men även eventuell stylingfirma och andra inblandade.
Mäklaren ansvarar även för fotografering, objektsbeskrivning, att samla in uppgifter om bostaden, ansvara för marknadsföring och annonsering, visningar, intresseanmälningar och budgivning. Vidare förhandlar han eller hon även villkor, upprättar dokument, är med vid kontraktsskrivning, deponering, utbetalning av handpenning, kontakt med banker och myndigheter och eventuell kontakt med bostadsrättsförening – bland annat. Kort sagt så ansvarar mäklaren för det mesta som rör försäljning av bostad innan, under och efter försäljningen.
Det kan dock vara bra att känna till att i stort sett alla mäklare jobbar på provision. Detta innebär att de ansvarar för sin egen inkomst, genom att man i stor utsträckning ansvarar för att ta in sina egna försäljningar. Mäklaryrket är ett yrke som kräver en hel del kreativitet.
Tidigare gjorde fastighetsmäklare mycket reklam i tidningar och skickade ut direktreklam för att få in affärer, men i dag använder de flesta matchningstjänster för mäklare för att få in nya bostadsförsäljningar.
Fackförbund för mäklare
Så gott som alla mäklare jobbar som sagt på provision, ibland med en mycket låg fast lönedel. Vidare är många fastighetsmäklare egenföretagare, speciellt utanför storstäderna. Detta ställer såklart till det i frågor som exempelvis A-kassa och inkomstförsäkring, men även fackliga frågor som vilket fackförbund man skall tillhöra.
Många fastighetsmäklarfirmor har startat som en enmansrörelse, och allt eftersom företaget har växt så har företaget anställt andra personer. Det är ganska så vanligt att ”chefen” på företaget – ofta grundaren – tillhör fackförbundet Ledarna. För de anställda så är det tre fackfrörbund som är mest naturliga att vara medlem i: