Att göra karriär

Göra karriär på jobbet – Hur du lyckas med dina mål

Det finns många anledningar till att vilja göra karriär. En anledning är att tjäna mer pengar. En annan anledning är din personliga utveckling.

1. Kommunikation

Man brukar säga att hårt arbete alltid lönar sig. Om du arbetar hårt kommer du sannolikt nå dina mål. Men hur ska din chef eller dina överordnade veta vad du egentligen vill? De kanske ser att du producerar mer än kollegorna. De kanske därför belönar dig med högre lön och mer ansvar.

Samtidigt kan de inte gissa sig till vad du vill uppnå i ditt yrke. Berätta för din chef att du har specifika mål och att du är redo att göra det där lilla extra. Rak kommunikation är verkligen underskattat.

Vi tenderar att tro att våra handlingar alltid visar vår verkliga karaktär. Detta stämmer säkerligen. Du kommer dock klättra fortare längs karriärstegen ifall du berättar om dina ambitioner.

2. Dina mål finns i vardagen

Har du någon gång satt ett tidsbestämt mål för dig själv? Exempelvis: Inom två år ska jag ha personalansvar.

Det är viktigt att ha en vision. Jag vet dock inte om tidsbestämda mål är särskilt nyttiga för oss. Låt oss ta ett exempel. När jag började skriva artiklar på nätet trodde jag att mina första inkomster skulle komma inom 6 månader. I själva verket kom mina första inkomster 2 år senare.

Min poäng är att framsteg är viktigare än tiden.

Se till att du gör framsteg varje vecka, eller helst varje dag. Tids nog kommer du få din belöning.

3. Passion och disciplin är ett vinnande koncept

Gillar du ditt jobb? Din karriärresa kommer säkerligen bli enklare om du gillar det du gör. Det är dock inte ett måste för att lyckas.

Disciplin är minst lika viktigt. Som jag tidigare har nämnt bör du göra framsteg varje dag. Du måste vara disciplinerad om du ska kunna arbeta hårt under en lång period. Försök även identifiera vad som tar dig framåt.

För min egen del kan jag säga att mitt jobb innefattar många olika delar. Rent praktiskt är skrivandet av artiklar det som är absolut viktigast. Att skriva artiklar kräver också mycket energi. Därför prioriterar jag denna del eftersom det tar mig närmare mina mål.

4. Finns det personer som du kan identifiera dig med?

En del yrken kräver både lång utbildning och erfarenhet. Om du vill göra karriär inom ditt företag bör du kolla på de personer som har ditt drömjobb. Finns det några hinder för att du ska kunna uppnå samma position? Erfarenhet och utbildning är som sagt inte allt. Konkurrensen på arbetsmarknaden gör dock att du måste uppfylla vissa kriterier.

Om du inte uppfyller dessa kriterier kommer dina chanser att nå drömjobbet att minska. Du bör därför analysera möjligheterna till att klättra inom ditt företag.

5. Ta för dig på rätt sätt

Du bör vara ödmjuk. Dina kollegor bör veta att de alltid kan vända sig till dig för att få hjälp. Dessa egenskaper kommer ge dig möjligheten till att ta för dig på rätt sätt.

Man brukar prata om vikten av att ha vassa armbågar. Detta kan i praktiken innebära att du gör karriär på dina kollegors bekostnad. Det kan exempelvis finnas en kollega som är minst lika duktig som dig, och som har jobbat längre på företaget.

Om du får bättre möjligheter än den här personen kommer avundsjuka uppstå. Denna avundsjuka blir inte lika tydlig om du är en ödmjuk person som alltid är redo att hjälpa dina kollegor.   

6. Inse att du har mycket att lära

Du är förmodligen redan medveten om att du har mycket kvar att lära. Om du applicerar det tankesättet dagligen kommer du vara mer öppen för nya arbetssätt. Jag tror att vi människor överlag vill tro att vi kan fler saker än vi egentligen kan.

Det slår mig att många forskare, som både studerat och doktorerat inom samma område, är väldigt ödmjuka sett till deras kunskap. Många av dessa forskare har dessutom arbetat i flera år inom samma ämnesområde. Ändå uttrycker de sig försiktigt och hänvisar till att det krävs mer forskning.

De söker också ofta andra åsikter om deras område för att bredda perspektivet. Denna inställning är förmodligen både nyttig samt ger möjligheter till personlig utveckling.

7. Kontakter är alltid bra

Du behöver inte alltid knyta kontakter på ditt företag. Som jag tidigare har nämnt kan du låta dina handlingar tala för sig. Dina kollegor kommer automatiskt gilla dig om du är ödmjuk och hjälpsam. Om du däremot vill bredda dina möjligheter bör du knyta kontakter hos andra företag.

Du kan göra detta på flera olika sätt. Många fackförbund brukar exempelvis ha möten för deras medlemmar, där man får möjligheten att träffa andra människor inom sin bransch.

Föreningslivet är också fullt av möjligheter. Det är alltid bra att engagera sig i något utanför arbetet. Du kan ha med ditt engagemang i föreningslivet på ditt CV. Du får också som sagt goda möjligheter till att knyta nya kontakter.

8. Vidareutbildning

Det lönar sig nästan alltid att studera vid universitet och högskola. Personligen läste jag till en kandidatexamen i ekonomi när jag var ung. Ämnet intresserade mig egentligen inte men jag hade inget bättre för mig.

Efter examen arbetade jag några år inom den finansiella sektorn innan jag gick vidare till annat. Jag lärde mig mycket trots att jag inte gillade utbildningen; kritiskt tänkande och disciplin för att nämna två faktorer.

Många personer verkar tro att man endast studerar för att kunna utföra ett specifikt yrke. Detta är visserligen sant, annars skulle det inte finnas högskolor. Samtidigt bör det poängteras att man också utvecklar sitt tänkande. Man skulle kunna säga att en akademisk utbildning ger dig verktygen för att värdera och analysera information.

Sen är det inte heller någon hemlighet att många arbetsgivare värderar utbildningar högt. I vissa fall är det ett krav för att vara med i rekryteringsprocessen till ett yrke. Du har med andra ord mycket att vinna på att vidareutbilda dig. Tänk på att du kan studera på distans inom många ämnesområden. Du kan därför studera samtidigt som du jobbar.

Studier på halvtid och jobb på heltid brukar fungera bra ihop.

Övrig information – Möjligheter

Det kan vara svårt att identifiera framgångsfaktorer. Många rika företagsledare ger inte sällan olika tips. De verkar dock ha en sak gemensamt – viljan att arbeta hårt med något som kanske inte är så konkret.

Jag menar, alla framgångsrika entreprenörer har någon gång börjat från noll. De har sedan arbetat under en lång tid utan intäkter. De som lyckas är inte sällan öppna med att det inte har varit en enkel resa. Personligen tror jag att de som lyckas i arbetslivet är redo att göra det där lilla extra. Man kan enkelt identifiera personer som är bättre på att snacka än att prestera. Av den anledningen brukar det också vara enkelt att välja rätt väg.

Ibland kan vi läsa om personer som har lyckats inom IT-branschen, exempelvis ”Företag såldes för miljonbelopp 3 år efter starten”. Det är enkelt att tro att personerna bakom företaget har haft tur. Så är sällan fallet. De har med all sannolikhet jobbat stenhårt under långa perioder av deras liv. Många av dessa personer har dessutom misslyckats tidigare. När de väl lyckats vill media få det att låta enkelt.

Det är i princip aldrig enkelt, och det är bra. Annars skulle alla göra det. Jag kan bara relatera till arbetet med mina hemsidor. Man blir aldrig klar, och passiva inkomster kräver enormt mycket arbete. Man lär sig dock hela tiden och jag inser att jag endast är en novis. Samtidigt har jag lärt mig att man inte får leta efter genvägar. Många personer ägnar tid på forum och dylikt för att få hjälp. Det är ofta mycket enklare att googla sig fram till svaret.

Det är bättre att minimera sidoaktiviteter så man kan fokusera på kärnverksamheten. Det är kärnverksamheten som skapar värde med tiden.

De flesta chefer har valt Unionen eller Ledarna som fackförbund.

Entreprenör eller karriär på företag?

Om du ska göra karriär på ett företag måste du förmodligen kunna hantera människor. Du bör kunna lägga konflikter bakom dig och arbeta dig framåt hela tiden. Du måste också kunna övertyga cheferna att du är redo för att ta nästa steg.

En del människor väljer att byta företag ofta för att komma upp i lön och få bättre befattningar. Detta fungerar säkerligen alldeles utmärkt om man gillar förändringar. Detta kommer dessutom ge dig flera olika referenser om du har gjort ett bra jobb.

Förr i tiden var det ovanligt att man bytte jobb ofta. De som ofta bytte företag hade i regel ett dåligt rykte. Detta har dock förändrats under de senaste 30 åren. Många unga akademiker väljer denna väg för att kunna utvecklas.

Idag är det vanligt att många väljer entreprenörsresan. Jag är personligen född på 1980-talet och det pratades inte särskilt mycket om entreprenörer när jag växte upp. Nu känns det däremot som att alla pratar om entreprenörer. Många vill starta eget, och det finns gott om förebilder.

Det svenska samhället var inte byggt för denna typ av arbetsmarknad på 1980-talet och tidigare. Det var svårt att starta företag, främst för att det behövdes 100 000 i aktiekapital. Fackförbunden var inte heller särskilt vänligt inställda till egenföretagare.

Det var nämligen enklare att organisera arbetstagarna genom kollektivavtal i större företag. Den här tiden är definitivt förbi, inte minst för att fackförbunden ser fallande medlemssiffror.

Du bör definitivt prova dina egna vingar om du har en bra idé. Många stirrar sig nog blinda på fel faktorer. Du bör först skapa något av värde och sedan starta företag. Detta kan du göra medan du fortfarande har en anställning. Vid tidsbrist kan du gå ner på deltid.

Studier

Jag har redan nämnt att man inte måste studera för att ta sig fram på arbetsmarknaden. Det blir däremot svårare och svårare att få en chans. Konkurrensen är stor om jobben och det är lätt att bli bortsorterad om man saknar utbildning.

Det kan alltid vara bra att studera kurser om du inte har tid att ta en hel examen. Det visar på motivation och en vilja att lära sig. Studier är som sagt bra på grund av flera olika anledningar. Du får lära dig att tänka kritiskt och arbeta strategiskt.

Det finns dessutom många olika ämnesområden du kan välja mellan. Nu för tiden kan du dessutom välja att studera på nätet. Om du saknar intresse av ett teoretiskt ämne kan du studera språk.

Språk är visserligen också ett teoretiskt ämne. Du får däremot en tydlig praktisk kunskap som du kan använda dig av i både privat- och yrkeslivet. Jag personligen studerade franska och jag ångrar inte en sekund av det.

Det är värt att poängtera att det är helt gratis att studera i Sverige. Det är dessutom mycket enkelt att göra en ansökning. Som student kan du studera på både på hösten och våren. Du kan också välja att studera kurser på sommaren.

Möjligheterna är stora och du kan med fördel studera medan du jobbar. I många universitetsstäder finns det kvällskurser. Dessa kurser är i princip anpassade för den som har ett heltidsarbete. Du kan med andra ord se studierna som en hobby, vilket blir enklare om du studerar något som du är intresserad av.

För att ansöka till högre studier behöver du ha ett fullständigt gymnasiebetyg. Betygskraven brukar inte vara höga på kvällskurser och dylikt. Du bör därför inte bekymra dig om ifall du kommer komma in eller inte.