Jobba som lärare

Fördelar och nackdelar med att jobba som lärare

I dag finns det knappt 250 000 lärare i Sverige. Skolorna behöver anställa ungeför lika många till under de kommande 10 åren. Funderar du på en karriär som lärare? Den här artikeln ger dig en samlad bild av yrket.

Fördelar

1. Du kommer kunna göra skillnad

Låt oss dock dra av plåstret på en gång. Att göra skillnad i en ung individs liv kan vara en svår uppgift. Det kommer ofta krävas hårt jobb och du kommer ibland känna dig irriterad och besviken när du går hem från jobbet. Du får däremot inte glömma att dina insatser kan betyda allt för en ung person. Det är väldigt få yrkesgrupper som betyder så mycket som läraryrket.

2. Du blir en bättre person

Under studietiden och i vår ungdom beter vi oss ibland omdömeslöst. Det kan exempelvis handla om en blöt utekväll eller att vi inte följer trafikreglerna. När du börjar arbeta kommer du inse att du automatiskt blir en förebild. Du kommer helt plötsligt börja tänka dig för; tänk om mina elever ser mig nu? Detta leder till att du börjar ta bättre beslut i vardagen.

3. Du kommer lära dig att ta ris och ros

Unga individer tenderar att vara ärliga. Detta är inte alltid en fördel. Du kommer få lära dig att handskas med deras humör. Ibland kommer du få kritik för dina utlärningsmetoder. Ibland kommer du få positiv feedback. Eleverna kommer förmodligen betygsätta dig oftare än du är bekväm med. Detta behöver visserligen inte vara negativt, så länge det sker med en respektfull ton. Du kommer ständigt utvecklas i din yrkesroll och du kommer kanske också få anpassa din personlighet.

4. Någon kommer förmodligen minnas ditt goda arbete

Minns du personerna som var viktiga under din skoltid? Jag minns precis vilka lärare som gjorde ett bra arbete.

Under hela ditt yrkesliv kommer du förmodligen samla ihop flera elever som minns dig. Det är en rätt häftig tanke och det bör definitivt fungera som en motivationsfaktor. Ur ett personligt perspektiv gillade jag bäst de lärare som vågade ge både beröm och kritik. 

När jag var yngre vill jag minnas att jag nästan ogillade dem som var lite extra hårda. Idag inser jag hur viktigt det var för den personliga utvecklingen. Nåväl, detta är endast personliga reflektioner. Men det kanske inte är så dumt ändå att våga ställa krav när det behövs.

5. Du kommer lära dig att säga ifrån

Vi är många som inte vågar stå upp för oss själva i alla situationer. Vi undviker gärna situationer som innebär konflikter. Som lärare kommer du få lära dig att säga ifrån. Detta behöver inte betyda att du blir en auktoritär person. Du kommer dock bli bättre på att sätta gränser och stå upp för dig själv.

Detta är en egenskap som är värdefull. Konflikter är en del av vardagen, både i privat- och yrkeslivet.

6. Långa ledighetsperioder

Du kommer få njuta av längre semesterperioder. Många lärare har exempelvis 7 veckors semester under somrarna. Andra yrkesgrupper kan endast drömma om att få en så lång sammanhängande semester. Du kommer dessutom kunna dra ned på tempot under skollovsperioderna.

Samtidigt vittnar många pedagoger om en stressfull vardag under skolterminerna. Det är ingen hemlighet att många arbetsdagar är långa. Lägg därtill förtroendetiden som ofta är obligatorisk.

Nåväl, låt oss lista fördelarna. De negativa faktorerna kommer lite senare 😊

7. Du får arbeta med din hobby

Många lärare väljer ett huvudämne som de är intresserade av. Du kommer därmed få arbeta med något som du tycker är roligt på en daglig basis. En vanlig missuppfattning är att eleverna endast har grundläggande kunskaper om ditt ämne. Jag menar, du kan ha läst flera högskolepoäng inom ett visst område som eleverna endast har nuddat vid.

Du bör dock inte underskatta elevernas förmåga till att ställa frågor. De har nästan alltid kapaciteten att ställa frågor som får dig att tänka till mer än en gång. Du kommer med andra ord få anledning till att utveckla dina kunskaper. Du kommer dessutom få analysera dina kunskaper ur ett helt annat ljus.

8. Ingen dag är den andra lik

Fast stämmer detta? Du kommer förmodligen gå till samma skola varje dag, och du kommer förmodligen ha samma elever i alla fall under några år. Undervisningen och interaktionerna i klassrummen tenderar däremot att förändras från dag till dag. Det kan uppstå glädjefyllda stunder liksom konflikter.

Av den anledningen brukar man säga att ingen dag är den andra lik.

Nackdelar med att jobba som lärare

1. Stressen finns ständigt närvarande

Du kommer att vara tvungen till att leverera varje dag. Eleverna har ibland svårt att ta in att du kan ha en dålig dag eller att du känner dig hängig. Stressen kan dessutom förvärras av att du får hjälpa dina kollegor eller om ni befinner er i en omorganisering.

I en del andra yrken har man mer frihet. När jag arbetade som ekonom kunde jag skjuta upp vissa arbetssysslor när jag var lite hängig.

2. Många försöker överprestera i början

Det kan vara svårt att hantera stressen och alla intryck i början. Många försöker kompensera genom att arbeta hårdare första dagen på jobbet. Men det stannar inte där.

De finns alltid tillgängliga och arbetar övertid. De fortsätter arbeta hårdare under månader som sedan blir år. Detta är sällan en bra idé. Du kommer begå misstag i början och du kommer få kritik för dina utlärningsmetoder. Detta är en del av jobbet. Det tar tid att lära sig ett yrke, speciellt när det finns barn och ungdomar med i bilden.

3. Relationen med föräldrarna är inte alltid enkel att hantera

Du kommer inte komma överens med alla barnens föräldrar. Vissa kommer ställa orimliga krav på dig. Andra kommer vilja att du tar mer ansvar för deras barn. Faktum är att det förmodligen är omöjligt att ha goda relationer med alla föräldrarna. Du kommer få lära dig att sätta gränser.

Du kommer också lära dig att ta kommando. Klassrummet tillhör dig och det är du som måste sköta undervisningen på en daglig basis.

4. Administration och förtroendetid kommer ständigt finnas på schemat

Varför bli lärare? Det största argumentet är förmodligen att man gillar att undervisa och hjälpa eleverna. Jag tror att få personer skulle svara att de gillar förtroendetiden och mötena. Du kommer behöva vara tillgänglig under vissa kvällar och helger. Detta gör det svårt att hitta en bra balans mellan arbete och fritid.

Du kommer också behöva sitta i möten, där dagordningen kan handla om allt möjligt. Planering av kurser, omorganiseringar och möten med föräldrar är en del av vardagen. Det kan visserligen vara skönt att få en paus från undervisningen. Samtidigt bör det poängteras att möten och dylikt sällan är särskilt roliga.

5. Det är enkelt att hamna i en negativ trend

Vissa läsår och vissa klasser tenderar att vara mer krävande än andra. I dessa fall är det enkelt att hamna i en negativ spiral. Denna negativitet kan förvärras av att dina kollegor upplever samma sak. Dessa perioder kan vara svåra att hantera. Med åren kommer det dock med stor sannolikhet bli enklare.

Du får helt enkelt lära dig att acceptera att vissa år kommer vara jobbigare än andra. Det är dock ett stort problem om detta händer under ditt första yrkesverksamma år. Vi är många som vill få en mjukstart på jobbet. Alla nya intryck brukar vara tillräckliga för att vi ändå ska känna oss trötta. Vissa elever kommer dock att testa ditt tålamod, oavsett om du är ny på jobbet eller inte.

Sammanfattning

Din yrkesgrupp är viktig för samhället

Vi läser ofta om neddragningar i den offentliga sektorn. Men offentlig sektor som berör skola och sjukvård måste upprätthållas till en viss standard. Du kommer förmodligen alltid kunna hitta ett jobb inom dessa sektorer. Du slipper därför den oro som många går och bär på vid stora samhällsförändringar.

Du behöver inte jobba för en kommunal skola

Många personer, inkluderat mig själv, arbetar gärna inom den offentliga sektorn. Det bör dock tilläggas att du kan välja att jobba för ett privat företag.

Jag har personligen ingen erfarenhet av detta, men dessa skolor verkar inte ha problem med att anställa personal. De brukar i regel locka med högre löner. Detta kan vara ett skäl till varför man vänder sig till den privata sektorn.

Det finns utvecklingsmöjligheter

Många människor verkar tro att läraryrket är en slags slutstation. När man är färdigutbildad måste man arbeta inom samma yrke resten av livet. Det finns dock utvecklingsmöjligheter som du med fördel kan utforska. Du kan exempelvis specialisera dig inom pedagogik och undervisa för enskilda elever.

Du kan också söka dig vidare inom skolvärlden till de många administrativa tjänster som finns tillgängliga. Rektoryrket kan exempelvis vara något som lockar lite längre fram i livet. Denna viktiga roll ger dig verkligen möjligheten till att utvecklas. Slutligen finns det ofta möjligheter i det privata näringslivet. Detta kanske dock inte gäller för alla ämnesområden.

Yrken som innefattar lång utbildning

En akademisk utbildning är ofta vägen till ett roligare arbetsliv med högre lön. Akademiker är ofta på ständig jakt efter utveckling. Ibland blir vi därför uttråkade. Det är viktigt att vara stimulerad på arbetet och känna att man gör nytta.

Det finns givetvis också en baksida. Många yrken som kräver lång utbildning innefattar ofta krävande arbetsuppgifter. Så är definitivt fallet inom skolvärlden. Jag tror att många av oss ibland skulle vilja ha ett yrke där vi kan stänga av hjärnan. En dag i veckan skulle det nog vara skönt att endast utföra repetitiva uppgifter som går på rutin.

Det skulle också vara skönt att kunna gå hem klockan fem och endast fokusera på privatlivet. I det långa loppet tror jag dock att ett utmanande arbete är det bästa för oss. Vi vill känna oss behövda och arbetsuppgifter som inte har ett högre syfte är inte alltid roliga. Jag har personligen arbetat som ekonom och jag kände inte att jag gjorde nytta på en daglig basis.

Om jag begick ett misstag kunde jag bara ändra det lite senare. Siffror var bara siffror och det mesta gick att lösa även om man slarvade. Det var för mig svårt att upprätthålla motivationen som ekonom. Det kändes inte viktigt att gå till kontoret och det kändes som jag endast var där för min lön.

Ett jobb där man får utlopp för sina känslor är nog i det långa loppet bäst. Jag tror vi mår bra av att känna både glädje och ilska. Ibland går vi hem från jobbet med skrattet i magen. Ibland går vi hem i vredesmod.

Den mänskliga hjärnan är nog bäst anpassad för att leva ut alla känslor. Det går inte att vara glad och nöjd jämt. I själva verket är det variationen som gör oss lyckliga.

Avslutning

Jag hoppas att du har fått tillräckligt med tips och idéer om hur läraryrket fungerar. Det finns säkerligen andra pedagoger som skulle ge en helt annan bild av yrket. Jag råder dig till att läsa på fler hemsidor som behandlar ämnet.

I övrigt är det en god idé att läsa på ordentligt innan du bestämmer dig. Personligen valde jag fel utbildning när jag var ung. Det är visserligen ingen katastrof med tanke på att utbildning är gratis i Sverige.

Samtidigt är det ingen skam i att vänta tills man verkligen vet vad man vill göra. Det bör poängteras att vi är bortskämda med att ta saker för givet i vårt land. I många länder försöker ungdomarna få ihop tillräckligt med pengar till skolavgiften och levnadsomkostnaderna.

Det är inte ovanligt med utbildningar som kostar 300 till 400 000 svenska kronor. Det är långt ifrån alla som kommer få chansen till att studera.

I Sverige klagar vi på att vi behöver ta ett CSN-lån för att studera. Vi behöver endast bekosta våra levnadsomkostnader. Ändå tenderar vi att gnälla på att vi behöver betala tillbaka dessa pengar, trots att lånet har en väldigt låg ränta.