Byta jobb? Se till att ha ett välskrivet CV och ett bra personligt brev!

Byta jobb – med framgång!

Att byta jobb kan vara en av de mest spännande och samtidigt utmanande stegen i din karriär. Oavsett om du är missnöjd med din nuvarande anställning eller letar efter nya utmaningar så är det viktigt att förstå att ett framgångsrikt jobbyte kräver mer än bara att skicka in en ansökan. Ett bra skrivet CV och personligt brev spelar en stor roll i processen och kan vara skillnaden mellan att komma nära drömjobbet eller missa det.

Att byta jobb kan vara skrämmande, men med rätt förberedelse kan det vara en av de mest givande stegen i din karriär. Innan du börjar söka efter nya möjligheter är det viktigt att reflektera över varför du vill byta jobb och vilka typer av roller och företag som intresserar dig mest. Detta hjälper dig att rikta in din sökning och skapa en mer effektiv strategi.

Uppdatera ditt CV

Ditt CV är din marknadsföringsbroschyr gentemot arbetsgivare. Det är viktigt att hålla det uppdaterat med din senaste erfarenhet och prestationer. När du uppdaterar ditt CV så se till att inkludera:

 1. Kontaktinformation: Ditt namn, telefonnummer, e-postadress och LinkedIn-profil.
 2. Profilsammanfattning: En kort beskrivning av din karriär och mål. Vad är du bra på, och vad vill du uppnå i din nästa roll?
 3. Arbetslivserfarenhet: Listan över dina tidigare jobb med tydliga beskrivningar av dina ansvarsområden och prestationer.
 4. Utbildning: Din utbildningsbakgrund inklusive examina och utmärkelser. Vilka branschutbildningar har du gått i ditt arbetsliv?
 5. Färdigheter: Ange dina tekniska färdigheter och mjuka kompetenser som gör dig attraktiv för arbetsgivare.
 6. Certifikat och licenser (om relevant): Om du har branschspecifika certifikat eller licenser som är relevanta för jobbet så ange dem.
 7. Språkkunskaper (om relevant): Om du talar flera språk, lista dem och din nivå av färdighet.
 8. Hobbyer och intressen (valfritt): Om du har intressen eller aktiviteter som är relevanta för den specifika arbetsplatsen eller rollen så kan du inkludera dem för att ge en mer personlig dimension. Men ta bara med intressen som är relevanta för tjänsten! Exempelvis att sjunga i kör kan vara meriterande om du söker jobb på förskola (sjunga tillsammans med barnen), men inte om du söker jobb som bilmekaniker.

Det är viktigt att anpassa ditt CV för varje specifik jobbansökan genom att framhäva de färdigheter och erfarenheter som är mest relevanta för den aktuella rollen. Ett tydligt och välskrivet CV som visar att du har de kompetenser och erfarenheter som arbetsgivaren letar efter, kommer att öka dina chanser att bli kallad för en intervju.

En arbetsgivare vill ha informationen om dig (det vill säga: ditt CV) strukturerat, för att enkelt kunna jämföra de olika kandidaterna. Som tur är finns det standardiserade CV-mallar i olika format och stilar för att passa olika branscher och yrkesområden. Det finns traditionella och professionella mallar, kreativa och moderna mallar, samt branschspecifika mallar. Du kan hitta CV-mallar online eller i program som Microsoft Word och Google Docs, där du enkelt kan fylla i dina uppgifter och anpassa layouten efter dina behov.

Skriv ett bra personligt brev

Ditt personliga brev är ditt tillfälle att skilja ut dig från andra sökande. Syftet med ett personligt brev är att ge arbetsgivaren en mer personlig inblick i vem du är och varför du är intresserad av den specifika tjänsten. Här är några viktiga aspekter av ett personligt brev:

 1. Anpassa det till varje arbetsgivare: Skräddarsy varje brev till den specifika rollen och företaget du ansöker till. Visa att du har gjort din forskning och att du är genuint intresserad av deras organisation.
 2. Berätta din historia: Använd personliga brevet för att berätta din professionella historia på ett engagerande sätt. Dela exempel på tidigare prestationer och hur de är relevanta för den nya rollen.
 3. Varför du vill byta: Om du byter jobb på grund av en specifik anledning, som att du vill utvecklas, utforska nya områden eller förbättra din arbetslivsbalans, förklara detta öppet och ärligt.
 4. Tacka för möjligheten: Avsluta ditt personliga brev genom att tacka arbetsgivaren för möjligheten att ansöka och uttrycka din entusiasm över att möjligtvis bli kallad för en intervju.

Ett välskrivet personligt brev kan vara avgörande för att få uppmärksamhet från arbetsgivaren och för att sticka ut bland andra sökande. Det ger dig möjlighet att berätta din unika historia och varför du är den bästa kandidaten för jobbet. Var noga med att anpassa varje personligt brev till den specifika rollen och företaget du ansöker till, då detta visar att du har lagt tid och tanke på din ansökan. Som tur är så finns det även bra mallar för personliga brev att hitta på nätet.

Sök jobb och gå på intervju

När ditt CV och personliga brev är klara är det dags att börja söka jobb. Använd jobbsökningssajter, nätverk och kontakta rekryterare om du har möjlighet. När du blir kallad för en intervju så se till att förbereda dig noggrant genom att läsa på om om företaget och rollen. Kom ihåg att vara självförtroende och ärlig under intervjun.

Tips: Många fack inom akademiska yrken, som exempelvis Unionen och Ledarna, men även en del fack inom LO erbjuder hjälp med CV-granskning! Kolla med ditt fackförbund om du kan utnyttja dessa tjänster, det är (nästan alltid) gratis och något som verkligen kan hjälpa dig få ett nytt jobb!

Att byta jobb är ett viktig beslut i din karriär, och för att göra det med framgång behöver du ett imponerande CV och personligt brev. Anpassa din ansökan till varje arbetsgivare och använd dina dokument för att berätta din professionella historia på ett engagerande sätt. Kom ihåg att byta jobb tar tid och ansträngning, men med rätt förberedelse kan det vara början på en spännande ny resa i din karriär.