Akademikerförbundet

Fackföreningen Akademikerförbundet

Jusek och Civilekonomerna gick ihop år 2020 till fackförbundet Akavia. Ett annat förbund som genom åren varit ”nära” flera gånger att gå ihop med Jusek är Akademikerförbundet SSR. Nedanstående artikel beskriver Akademikerförbundet anno 2021 – vem vet dock vad framtiden har i sitt sköte? 

Akademikerförbundet – beskrivning av verksamheten

Akademikerförbundet marknadsför sig som ett fackförbund som är starkt nischade mot samhällsvetare. De erbjuder bland annat lönestatistik som endast omfattar samhällsvetare. Deras fokus ligger på att coacha sina medlemmar till en mer framgångsrik karriär med kontinuerlig rådgivning.

De har även ett starkt fokus på medlemmarnas privatekonomi. Man får som medlem tillgång till förmånliga bolån, banklån och försäkringar. Vidare finns det rådgivning att tillgå vad gäller pensionssparande. 

Inkomstförsäkring

Akademikerförbundet har en mer omfattande inkomstförsäkring vad gäller belopp och dagar. Du kan få en ersättning som motsvarar 80% av din lön upp till en lön om 100 000 kronor i månaden. Ersättningen kan man som mest få i 140 dagar. Inkomstförsäkringen gäller också för den som säger upp sig själv. Du måste dock ha varit medlem i 18 månader för att vara berättigad inkomstförsäkringen. För att vara berättigad inkomstförsäkring måste du även vara medlem i en a-kassa. Du är dock fri att själv välja a-kassa.

Rådgivning

Rådgivningen är en av Akademikerförbundets  tjänster för sina medlemmar. Här får medlemmarna med en ombudsman som ger svar och feedback på alla arbetsrättsliga frågor. Du kan till exempel stämma av förslag på anställningsavtal och få lönerådgivning med mera.

Chefsrådgivningen är Akademikerförbundets rådgivningstjänst för chefer. Här får du direktkontakt med en chefsförhandlare som svarar på arbetsrättsliga frågor. Du kan till exempel stämma av förslag på anställningsavtal och få lönerådgivning.

Fritidshus

En lite udda medlemsförmån är att man via förbundet kan hyra deras fritidshus och lägenheter som de äger, i Cagnes-sur-Mer på franska Rivieran, Fuengirola i Spanien eller på hemmaplan i Klövsjö i Jämtland. 

Sammanfattning Akademikerförbundet

Att välja vilket fackförbund man ska vara medlem i bör vara baserat på egna preferenser. Vad gäller inkomstförsäkring finns det vissa skillnader, där medlemskapets längd och nivå av inkomst skiljer sig mellan dessa fackförbund. Akademikerförbundet har en bättre inkomstförsäkring än exempelvis Akavia trots att man har en längre kvalificeringstid. Akavia har emellertid en fördel i och med att man är ett relativt brett fackförbund som samtidigt är nischade till akademiker i tjänstesektorn. Det känns också som att de är i en tillväxtfas där man satsar mycket på marknadsföring. Något som på sikt kan vara en maktfaktor sett till bland annat opinionsbildning.