kreativa jobb

12 jobb för kreativa personer (yrkesguide)

Det finns massvis med olika jobb för kreativa personer. Ibland är du anställd i ett företag, ibland jobbar du som ”frilans”. Vad känner du för själv, vilken situation passar dig bäst? Även egenföretagare kan numera vara med i olika fackförbund! De förbund som accepterar egenföretagare som medlemmar har ofta ett förmånsutbud som skiljer sig från utbudet till arbetstagare

PR-konsult

Vill du hjälpa företag med deras varumärken? Vill du komma på smarta sätt för att nå ut med en produkt eller en tjänst?

Reklambranschens medarbetare måste använda kreativitet för att lyckas med deras uppdrag.

De använder sig bland annat av TV-reklam, digital marknadsföring och klassiska tidningsannonser för att nå ut med budskapet.

Om du vill arbeta inom denna bransch kan det vara bra att gå en utbildning. Du kan exempelvis gå på Berghs School of Communication som erbjuder en rad olika kurser och program.

Grafisk formgivare

Som grafisk formgivare måste du kunna förmedla ett budskap till användaren.

Du kan exempelvis förmedla budskapet genom en informativ bild eller en kortare text.

De små detaljerna är ofta viktiga och du måste kunna fånga läsarens uppmärksamhet.

Du kan utbilda dig till grafisk formgivare på privatskola eller på universitet/högskola.

Under utbildningen får du bland annat lära dig vikten av att använda rätt logotyper i kombination med färg och text.

Ljudtekniker

Är du intresserad av musik? Vill du arbeta i en studiomiljö eller med stora evenemang?

Då kan ljudtekniker vara ett yrke för dig. En ljudtekniker kan arbeta på en rad olika platser, exempelvis inom TV eller radio.

Du måste ha ett intresse för teknik och kunna anpassa dig efter olika förutsättningar.

Du kan utbilda dig på universitet eller folkhögskola.

Journalist

Journalister måste hela tiden söka efter nyheter samt skriva intressanta reportage.

Detta kräver både disciplin och nyfikenhet.

Journalister brukar bland annat arbeta på tidningar eller inom TV-produktion.

Konkurrensen brukar dock vara hög och det kan vara svårt att slå sig in i branschen.

Drivna journalister kan arbeta som frilans med eget företag.

Skådespelare

Vill du gestalta andra människor? Gillar du att stå på scen?

Då kanske du ska bli skådespelare, men hur blir man egentligen skådespelare?

Det verkar inte finnas någon direkt utstakad karriärväg. Det verkar dock som att många går på någon form av teaterskola, exempelvis Calle Flygare Teaterskola.

Du kommer behöva bygga ett kontaktnät inom branschen för att få dina första jobb. Du kommer förmodligen också behöva lite tur för att kunna etablera dig som skådespelare.

Konkurrensen för konstnärliga yrken brukar vara hög.

Frisör

Som frisör hjälper du andra människor att känna sig fina. Du måste kunna anpassa dig till en rad olika önskemål och gilla att arbeta med kroppen.

Hårstyling och klippning tenderar att utvecklas med tiden. Du måste därför vara öppen för att lära dig nya saker.

Du kan studera till frisör på gymnasiet eller vuxenutbildningen. Det finns egentligen inte något som hindrar dig från att börja jobba som frisör utan utbildning. Det kan däremot vara svårt att få en anställning om du saknar utbildning.

Efterfrågan av frisörer kommer förmodligen inte att minska i framtiden. Många människor gillar att spendera pengar på deras utseende, och en ny frisyr kan få de allra flesta att känna sig nöjda med sig själva.

Ingenjör

Ingenjör är definitivt ett kreativt yrke som dessutom har funnits i flera hundra år. Denna yrkeskår har utvecklat många av de tekniska lösningar som gör vårt liv enklare.

De arbetar bland annat med IT-projekt, infrastrukturprojekt och inom energiförsörjning.   

Som ingenjör kan du med andra ord arbeta i flera olika branscher. Ibland kan det vara svårt att välja inriktning. Det finns dock flera universitet och högskolor som är redo att hjälpa dig med inriktning.

Utbildningen är ofta lång, minst tre år om du vill bli högskoleingenjör.

Du kan dock räkna med en hög lön när du har samlat på dig lite erfarenhet. Ingenjörer är ofta med i det nischade fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Kommunikatör

Som kommunikatör är du länken mellan företagets affärsidé och kunderna. Kommunikatören är ofta ansvarig för hur företaget ska profilera sig på internet eller andra plattformar.

Du är också ansvarig för att hjälpa andra medarbetare att bli bättre och tydligare i deras kommunikation. En annan viktig arbetsuppgift är hanteringen av externa relationer. Det är i regel kommunikatören som får ta jobbiga samtal från journalister och dylikt.

Influenser eller affilliate

Influenser – detta ”modeyrke” – kan det vara något? Ja, att vara en influenser eller en affilliate innebär att du får betalt för att synas med, och göra reklam för, ett företags produkter.

Om du har exempelvis en blogg, en YouTubekanal, eller ett Instagramkonto så kan du tjäna pengar på att rekommendera produkter till dina följare. För vissa är affilliatemarknadsföring bara en hobby, medan andra har det som yrke och enda inkomstkälla. 

Vårt råd är att börja på kvällstid, inom en nisch du tycker är så rolig att du kan ”jobba gratis ett tag”. Märker du att ditt arbete ger avkastning, så satsa på det! Om inte, så har du i alla fall tjänat lite erfarenhet.  

Programmerare

Programmerare är förmodligen det hetaste tipset i denna lista. Detta yrke ger dig nämligen möjligheten till att kombinera din nyfikenhet med en solid lön.

Tilläggas bör dock att detta hantverk inte är för alla. Du måste ha ett intresse för IT och teknik för att kunna bli bra på att programmera.

I övrigt finns det dock inte så många nackdelar. Det finns en stor efterfrågan av programmerare och lönerna brukar vara väldigt bra. Lägg därtill att det finns möjligheter till att jobba hemifrån.

Det finns flera olika utbildningar runt om i landet. Du kan bland annat läsa på universitet och högskola. Många programmerare arbetar som konsulter.

Lärare

Du kanske inte hade förväntat dig att hitta lärare som förslag i denna lista?

Det finns dock faktorer som gör att denna arbetsprofil passar bra in på denna lista.

Som lärare måste du nämligen alltid vara redo för att hjälpa eleverna.

Olika individer har olika behov, vilket gör att du hela tiden måste anpassa dina utlärningsmetoder för att nå ut till barnen.

Många gånger beskrivs lärarens vardag som stressfull. Samtidigt vittnar många om att det är en givande vardag.

Lägg därtill att det kommer ständiga rapporter om bristen på lärare. Arbetsmarknaden är därför god och du kommer förmodligen inte ha några problem med att hitta jobb som lärare.

Möbelsnickare

Svenskar lägger generellt sett mycket tid och pengar på sina hem.

Det finns därför en marknad för unika möbler som kanske kostar lite mer än vad man får betala i detaljhandeln.

Som möbelsnickare kan du arbeta i nära kontakt med inredningsdesigners. Du kan också arbeta självständigt och göra unika möbler till privatkunder.

Du bör dock vara praktiskt lagd och ha ett stort intresse för att skapa saker med dina händer.

Det verkar inte finnas någon utstakad karriärväg inom detta område. Efterfrågan från kunderna kommer förmodligen finnas kvar så länge som svenskarna är villiga att spendera mycket pengar på sina hem. 

Vad är ett kreativt yrke?

Det finns nog inte ett tvetydligt svar på denna fråga. Teoretiskt sett tänker vi oss nog att vissa yrken är mer kreativa än andra. Jag har därför utgått från detta när jag har skrivit den här artikeln. Samtidigt bör det poängteras att listan definitivt hade kunnat göras längre.

Sjuksköterskor och läkare har ofta stressfulla arbetsdagar som innefattar att de ska anpassa sig efter olika förutsättningar. De måste förmodligen tänka till både en och två gånger innan de tar vissa beslut. Man skulle därför kunna säga att både sjuksköterskor och läkare har väldigt kreativa yrken.

Samtidigt bör det tilläggas att deras arbetsdagar ofta präglas av stress. Personer som vill komma på lösningar och vara nyfikna på arbetet vill förmodligen inte arbeta under stress. Visst, det finns alltid resultatmål som måste uppnås, men detta kanske inte märks varje dag.

Jag tror därför att detta är ett kriterium, d.v.s. kunna arbeta utan direkt stress samt direkta resultatkrav som märks av på en daglig basis. Du måste nog vara duktig på ditt arbete för att kunna få en anställning med dessa förutsättningar.

Ur ett annat perspektiv bör det lyftas att flera företag är i behov av personer som kan komma på nya lösningar och tänka utanför boxen. Det finns exempelvis många företag inom IT-branschen som är i behov av personer som kan komma på smarta lösningar.

Det bästa man kan göra för att bättra på sina förutsättningar att bli anställd är förmodligen att skapa något på egen hand som man sedan kan visa en potentiell arbetsgivare. Det kan exempelvis handla om en applikation som du har byggt helt själv, och som löser ett problem. Applikationen bör nödvändigtvis inte ha flera användare eller ett säljvärde. Den visar dock att du är proaktiv och redo att skapa saker på egen hand.

Framtiden på arbetsmarknaden

Det kommer ständigt rapporter om framtidens efterfrågan på arbetsmarknaden. Ibland kan man undra vad som är korrekt. Bristen på lärare verkar dock vara en verklighet redan nu. Jag har inte hittat någon källa som hävdar motsatsen. I denna artikel har jag redan nämnt läraryrket. Jag har exempelvis pratat om utmaningarna med att nå ut till ungdomarna. Detta kräver både tålamod och ett pedagogiskt arbetssätt.

Många kreativa yrken präglas av hög konkurrens. Detta gäller inte minst för reklambranschen. Jag personligen kan tycka att just reklambranschen är väldigt intressant för någon som eftersträvar en arbetsplats som är i ständig rörelse. Du måste hela tiden kunna tillgodose kunden och deras behov. Samtidigt måste du komma fram till en lösning på deras problem. Många av de bästa individerna i branschen bygger upp ett gott rykte och kan starta egen verksamhet.

Att ha en egen verksamhet verkar ligga i tiden. Det verkar också ligga i tiden att bli en framgångsrik entreprenör som skapar en banbrytande vara eller tjänst. Att komma på något helt nytt brukar vara en svår utmaning. Många gånger handlar det om att modifiera en redan befintlig vara eller tjänst. Det finns ofta utrymme till att fokusera på en liten nisch inom en bransch. Samtidigt kanske detta inte resulterar i en spikrak entreprenörresa där man omsätter stora pengar.

Nåväl, det är alltid bra att börja sin resa som anställd så att man kan lära sig ett hantverk. Det är ofta en erfarenhet som leder dig in på en annan bana. Ett exempel är det jag har angivit ovan, där duktiga reklamare lär sig hantverket som anställda för att sedan kunna öppna en egen verksamhet. Denna karriärväg ger dig både erfarenhet, kontakter och god kunskap inom ditt område.

Sammanfattning

I denna artikel finns flera exempel på kreativa yrken. Detta begrepp är dock öppet för interpretation. Många skulle exempelvis hävda att mäklare är ett väldigt kreativt yrke – det handlar ju om att sälja in en vara (hus eller lägenhet) till en spekulant, och få ut högsta möjliga pris för den. Du kanske inte alls håller med om valet av yrken. I detta fall får du mer än gärna lämna en kommentar så jag kan uppdatera artikeln.

Jag har också försökt beskriva arbetsmarknaden och dess olika möjligheter. Många industrier och områden präglas av hög konkurrens. Det kan därför vara svårt att få en chans. Med utbildning ökar man dock på sina chanser. Erfarenhet får man med tiden, även om det kan vara svårt att få en första chans.

Sveriges välfärdssystem ger oss möjligheten till att utbilda oss gratis. Vi får till och med pengar för att studera, vilket gör vårt system nästintill unikt. De enda utgifterna som tillkommer är levnadskostnaderna under tiden vi studerar. Vi har dock möjligheten till att låna pengar till våra levnadskostnader. CSN ger oss denna möjlighet.

Det finns därför goda anledningar till att studera, även om man kanske var studietrött när man lämnade gymnasiet. Samtidigt bör det givetvis poängteras att detta inte är den enda möjligheten till att få sitt drömjobb.

I grund och botten bör man ha ett intresse för det ämnesområde som man väljer. Detta är en nog den bästa förutsättningen för att lyckas i arbetslivet. Man måste givetvis också kunna arbeta hårt i perioder och visa prov på disciplin.

Ett tips är att göra något på egen hand som du kan visa upp när du söker arbete. Det kan exempelvis handla om en applikation eller en egen reklamkampanj. Många arbetsgivare är intresserade av praktiska kunskaper när de anställer någon. Detta är kanske inte den enda saken som en arbetsgivare tittar på. Det kan dock hjälpa om du saknar andra meriter, exempelvis högskoleexamen.